E-Ticaret İçin Şirket Kurmak Gerekli mi? E-ticaret için fiziksel bir ofise ihtiyaç duyulmasa da ticaret faaliyetlerinin yürütülmesi için bir şirkete ihtiyaç vardır. İnternet üzerinden satış yapılması durumunda Gelir Vergisi Kanunu ticaret kazançları hükümleri kapsamında vergi talep edilmesi gerekir.E-ticaret ile uğraşıyorsanız, Youtuber, influencer ya da adsense gelirine sahip web siteleriniz var ise bu gelirlerinizi vergilendirebilmek için home ofis şahıs şirketi kuruluşu yapmanız gerekmektedir.
E-ticaret için muhasebeci şart mı?
Şirket olmadan e-ticaret yapılır mı?
Ek Gelir Olarak E-Ticaret Yapmak Ek gelir isteyen insanlar için şirket kurmadan satış yapabilecekleri bazı pazaryerleri bulunmaktadır. Ülkemizde bunlardan en yaygın olarak kullanılanları Gittigidiyor ve Amazon. Bu siteler üzerinden hem şirket hesabı hem de bireysel hesap açarak satış yapabilirsiniz.
E-ticaret home ofis olur mu?
Vergi levhası olmadan e-ticaret yapılır mı?
Günden güne daha büyük paya sahip olan e-ticaret alanında birkaç gereklilik yer almaktadır. Vergi muafiyetinin olması, faaliyetlerin devamı için vergi levhasının olması ve mükellef olmak gerekir.
E-ticaret için işyeri şart mı?
E-ticaret için fiziksel bir ofise ihtiyaç duyulmasa da ticaret faaliyetlerinin yürütülmesi için bir şirkete ihtiyaç vardır. İnternet üzerinden satış yapılması durumunda Gelir Vergisi Kanunu ticaret kazançları hükümleri kapsamında vergi talep edilmesi gerekir. Bu nedenle e-ticarette de şirket kurmak zorunlu tutulmuştur.
E-ticaret işi yapan oda kaydı yapmak zorunda mı?
E-ticaret vergi levhası ne kadar?
Herhangi bir indirim veya muafiyet kapsamına girmeyenlerin şahıs şirketi açarak e-ticarete veya e-ihracata başlaması halinde ödemesi gereken vergi levha ücreti ise muhasebeye ödenmesi gereken ücrete göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genel olarak bu maliyetin 500 ila 1000 lira arasında olduğundan bahsedilebilir.
Şahıs olarak e-ticaret yapabilir mi?
Genellikle kişiler şahıs, limited ya da anonim şirketi kurarak e-ticaret için şirket kurabilmektedir. E-ticaret şirketi kurmak isteyenlerin şirket kuruluşu aşamasında Nace kodu verilirken e-ticaret Nace kodunu vergi levhalarına işletmesi gerekmektedir. E-ticaret Nace kodu; 47.91.14 olarak belirlenmiştir.
Home ofise icra gelir mi?
D. HOME OFİSİN EŞE AİT OLMASI ve KİRA ÖDENMEMESİ: Serbest meslek erbabı mülkiyeti eşine ait olan ikametgahında mesleki faaliyetlerini icra edebilir. Bu durumda eşine kira ödüyorsa bu kiranın tamamını gider kaydedebilir.
Ev ofis olarak gösterilebilir mi?
Evet. Ev adresini iş adresi olarak gösterebilmek için mutlaka şahıs şirketi olmak gerekir. Anonim ve limited şirketler bünyesine giren firmaların kendilerine ait resmi bir iş yeri adresi olmalıdır. Bu adres ev adresi ile aynı olmamalıdır.
E-ticaret için hangi oda?
Genel olarak e-ticaret şirketi açılışında şahıs şirketleri için seçmeli olarak meslek odası ya da ticaret odasına, sermaye şirketleri için ise ticaret odasına başvuru yapılması gerekir.
Şahıs şirketi muhasebeciye gerek var mı?
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Şahıs şirketi kurmak için ev adresi olur mu?
Online şahıs şirketi açılır mı?
Öte yandan, internet üzerinden şirket kurmak isteyen yeni girişimcilerin işini oldukça kolaylaştıran ücretli hizmetler de mevcut. Çok yaygın hale gelmese de sadece web sitesinden kayıt olup şirket açmak için gerekli belgeleri yükleyerek yerinizden kalkmadan şahıs şirketi kurabilirsiniz.
Muhasebeci ile çalışmak zorunlu mu?
Öncelikle şunu belirtelim, bir şirketiniz var ise mali müşavirlik firması ile çalışmanız zorunlu, yani siz kendiniz, beyannamelerinizi vermeniz kanunen mümkün değil.
Şahıs şirketi için muhasebeci şart mi?
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Muhasebeci çalıştırmak zorunlu mu?
Bu işlerle genelde muhasebeciler yürüttüğü için piyasada "muhasebeci olmadan olmaz" kanısı oluşmuş. Oysaki kuruluş işlemleri için muhasebeci zorunluluğu bulunmuyor, tüm işlemleri firma sahibi bizzat kendisi yapabilir.
E-ticaret için bilgisayar şart mı?
E-Ticaret yapabilmeniz için gerekenler E-Ticaret ticaretin elektronik versiyonu olduğuna göre ticarette olduğu gibi bazı araçlara ihtiyacımız olacak. Bu araçlar ise; Tabiki ilk olarak internet bağlantısı olan bir bilgisayar ihtiyacınız bulunmakta.
E-Ticaret'te vergi var mı?
Özellikle yüksek kira giderleri ödemek istemeyen birçok girişimci e-ticareti tercih eder. E-ticarette şahıs üzerinden yapılan ticaret faaliyetleri Gelir Vergisi, tüzel kişiler üzerinden yapılanlar Kurumlar Vergisi kapsamında yer alır.
E-ticaret için kaç para lazım?
Başlangıç için minimum gerekli sermaye halka açık şirketler için 50.000 TL, halka açık olmayanlar için 100.000 TL'dir. Anonim şirketin payları borsada işlem görebilir. Şirkette pay sahibi olanlar, şirkete yalnızca sahip oldukları pay kadar sorumlu olurlar.
Şirket olmadan fatura kesilir mi?
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
Şirket olmadan e-ticaret nasıl yapılır?
İnternetten şirket açmadan satış yapmak isteyen ve yukarıdaki esnaf muafiyeti belgesi şartlarını taşıyan kişiler esnaf muafiyet belgesi almak için bağlı olduğu ilçenin vergi dairesinin mal müdürlüğü bölümüne giderek başvurmalıdır.
Sermayesiz e-ticaret olur mu?
Evet sermayesiz e-ticaret yapılabilmektedir. Şirket açma, kargo gönderim ücretleri, vergiler gibi başlangıç masraflarını liste dışında tutarak dropshipping, ikinci el ürün satışı, el yapımı ürünlerin satışı gibi farklı iş modellerinden yararlanabilirsiniz.
E-ticaret basit usul olabilir mi?
Basit usul işletmelerin internetten satış yapması mümkün olmayabilir. E-ticaret üzerinden satış yapan işletmeler, yasal olarak basit usul vergilendirme ile yükümlü değildir.
E-ticaret yapanlar nasıl vergi öder?
E-ticaret yapanların, elde ettikleri bireysel kazanç üzerinden gelir vergisi ödemesi gerekmektedir. Kısacası e-ticaret sitenizden elde ettiğiniz kazanç, herhangi bir vergilendirmeden geçmeden gerçek kişi olan sizin cebinize giriyorsa, gelir vergisi ödemekle yükümlüsünüzdür.
FAQ
-
Kripto para vergisi ne kadar olur?
Türk vergi mevzuatına göre kripto paralara ilişkin bir düzenleme olmadığından vergi alımı şimdilik söz konusu değildir. Kriptoda kazanılan paranın vergisi var mı? Ülkede dijital varlıklar özel olarak değerlendirilmediği gibi kripto kazançları da vergiye tabi tutulmuyor. Bunun yanı sıra El Salvador söz konusu sanal varlıkları yasal hâle getirmek için uyguladığı düzenlemeler kapsamında yabancı yatır...
-
Kripto kazancı nasıl vergilendirilir?
Gerçek kişi kullanıcıların gerçekleştirdiği kripto para alım ve satım işlemlerinde bu üç sınıftan, gelir üzerinden alınan vergilerden olan “Gelir Vergisi” kapsamında değerlendirilme yapılmaktadır. Gelir Vergisi Kanunu'na göre, “Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tabidir. Kriptoda kazanılan paranın vergisi var mı? Ülkede dijital varlıklar özel olarak değerlendirilmediği gibi kripto kazançla...
-
Türkiye'de kripto vergisi ne kadar?
Türk vergi mevzuatına göre kripto paralara ilişkin bir düzenleme olmadığından vergi alımı şimdilik söz konusu değildir.Eğer sürekli Bitcoin alıp satıyorsanız ve buradan gelir elde etmişseniz bu durumda gelir vergisi beyannamesi verip kazancınızdan Gelir Vergisi ödemek zorundasınız. Bu verginin oranı yüzde 15’ten başlayıp 35’e kadar gidiyor. Hemen hatırlatalım, yüzde 18 KDV de ödenmek zorunda. Coin...
-
Kripto para alıp satmak yasal mı?
Kripto paraların kullanımına ilişkin halihazırda bir yasak Türk Hukuk Mevzuatında bulunmamaktadır. Dolayısıyla suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereğince suç olarak atfedilmemiş ve yaptırıma bağlanmamış fiiller serbesttir. Kısaca ifade edecek olursak kripto para yasaldır.Kripto para alıp satmak yasal mı? Kripto paraların kullanımına ilişkin halihazırda bir yasak Türk Hukuk Mevzuatında bulunmamakta...
-
Kripto para al sat yapmak caiz mi?
Diyanet'in internet sitesinde Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın kripto paralarla ilgili şu açıklaması yer alıyor: "Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.Diyanet İşleri’nin yayınladığı fetvaya göre; kullanıcılar arası transfere izin veren veya kıymet birimi olarak kabul edile...
-
Coin de yakım olursa ne olur?
Yakılan coinler asla geri getirilemez. Yatırımcının isteği olabildiği gibi kurumlar tarafından da teşvik edilir. Bu sayede toplu olarak coin yakma işemi gerçekleşir. Bu yakma işlemi sonucunda piyasa dengesi sağlanır ve dolaşımdaki coin miktarı kontrol altına alınmış olur. Coin yakımı olunca ne olur? Bir kripto para yakımı gerçekleştiğinde, varlıklar kullanılmayan ölü bir cüzdana aktarılır. Böylece...
-
Binance kullanmak yasal mı?
Yani Binance TR'yi kullanmak yasak değildir.Binance Yasal mı? : Binance yasal bir kripto para borsasıdır. Merkezi Malta ‘da yer alan binance, ayrıca TrBinance.com ile Türkiye ‘de İstanbul merkezli şirketi üzerinden de hizmet vermektedir. Kısaca Tr Binance Türkiye ‘de yasaldır. Global binance ‘da yasaldır. Binance devlete bilgi verir mi? Binance Türkiye'nin üçüncü taraflardan veya kamuya açık kayna...
-
Türkiye'de kripto para madenciliği yasal mı?
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kripto para madenciliği yapılmaktadır. Türkiye'de kısıtlı da olsa kripto paralarla ilgili bazı düzenlemeler bulunmaktadır ancak madencilik ve madencilik cihazları için yasal bir düzenleme yapılmamıştır. Bitcoin madenciliği suç mu? Bitcoin madenciliğinin suç olarak sayılabilmesi için yasalarda bu konunun işlenmiş olması gerekiyor. Yasalarda böyle bir madde olmadığı...